Національна рада: Суспільне мовлення має найбільше покриття на підконтрольних і тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей

 
Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення повідомляє про моніторинг розповсюдження програм Суспільного мовлення – «UA:Перший», «ДоТБ», «Голос Донбасу» в Авдіївці та «Перший канал Українського радіо» в Часовому Ярі Донецької області, – що був проведений 14 червня учасниками виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.
За словами Державного секретаря Міністерства інформаційної політики України Артема Біденка, який бере участь в виїзному засіданні Комітету, присутність Суспільного мовлення в Авдіївці стала можлива завдяки відповідному рішенню Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при Міністерстві інформаційної політики.
«На виконання рішення Комісії перенесення двох передавачів з Очеретиного до Авдіївки і організацію мовлення двох суспільних програм – «UA:Перший» і «ДоТБ» на 12 та 30 телевізійних аналогових каналах – оперативно здійснив Концерн РРТ за підтримки військово-цивільної адміністрації міста. Також Концерн РРТ забезпечив стабільну роботу обладнання, за допомогою якого в Авдіївці ретранслюється сигнал суспільної радіостанції «Голос Донбасу», – сказав А.Біденко.
 

 
Член Національної ради Сергій Костинський підкреслив, що наступним етапом розвитку українського мовлення в Авдіївці та інших населених пунктах Донецької і Луганської областей, які розміщуються безпосередньо на «лінії розмежування», має стати розвиток малопотужного FM-радіомовлення.
Також С. Костинський повідомив, що моніторинг мовлення «Українського радіо» в Часовому Ярі підтвердив ефективне використання середньохвильового передавача, який було передано Україні як технічну допомогу.
 «Моніторинг підтвердив, що Концерн РРТ, який обслуговує передавач, організував мовлення Першого каналу Українського радіо на частоті 873 кГц із потужністю 25 кВт, що дозволяє охоплювати сигналом УР-1 всі окуповані райони Донецької і Луганської областей, – заявив член Національної ради. – Мало того, Суспільне мовлення сьогодні має найбільше покриття як на підконтрольних, так і на непідконтрольний територіях».
На сьогодні в Авдіївці провадять ефірне аналогове мовлення два суспільні телеканали – «UA:Перший» (12 ТВК) і «ДоТБ» (30 ТВК), одна державна і дві суспільні радіостанції – «Армія FM» (89,1 МГц), «Голос Донбасу» (95,7 МГц), «Перший канал Українського радіо» (0,873 МГц).  У місті працюють три провайдери програмної послуги, які надають послуги кабельного телебачення: «Онлайн-Україна», «Діджітал Скрінз», «ФОП Маркелова».
Усі українські супутникові телеканали та 10 радіостанцій доступні на підконтрольних і на тимчасово окупованих територіях завдяки супутниковому мовленню з таких супутників, як Amos 7/3, Astra 4А та Eutelsat 9B.
Розвиток мовлення на території проведення АТО та на територію Криму здійснюється в рамках роботи міжвідомчої Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що була створена в 2015 році при Міністерстві інформаційної політики України.
Співголовами Комісії є очільники Міністерства інформаційної політики, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.