Лист Об’єднаної профспілкової організації Концерну РРТ до керівних органів профспілкових організацій та до профспілкових організацій, які об’єднані у Професійну спілку працівників зв'язку України

Дата 22.04.2015 р. № ОПО/09/-15-24

 
Голові Федерації профспілок України
Осовому Г.В.

Голові Професійної спілки
працівників зв'язку України
Стародубу М.М.

 
Голові Київської міської профспілки
працівників зв'язку
Нефьодовій Н.К.

 
Голові ОПО ВАТ «Укртелеком»
Топехіній Л.А.
 
Голові ОППО Центру «Укрчастотнагляд»
Пінчук Л.П.
 
Голові ОПО УДППЗ «Укрпошта»
 
Голові Одеського обкому профспілки
працівників зв'язку України
Юр'евій А.В.

 
Голові Первинної профспілкової організації Держспецзв'язку
Кознадію В.В.

 
Голові Первинної профспілкової організації
Одеського ОРТПЦ Концерну
РРТ
Гороховій Т.Є.

 
Голові Первинної профспілкової організації
Харківського ОРТПЦ Концерну РРТ
Галушці О.В.

 
Головам Первинних профспілкових організацій філій Концерну РРТ
 
Шановні колеги!
 
В цей складний час, коли Україна виборює свою державність і неподільність, для перемоги, на наше переконання, потрібна стабільність роботи підприємств, що дає можливість вирішувати нагальні питання задля відновлення економічної та політичної ситуації в країні.
Об'єднана профспілкова організація та трудовий колектив Концерну радіомовлення радіозв'язку та телебачення, як стратегічного державного підприємства, висловлює крайню стурбованість щодо ситуації, яка склалася навколо нашого підприємства.
Усі негативні чутки стосовно Концерну РРТ почали поширюватись з моменту призначення Кабінетом Міністрів України 23 квітня 2014 року нового генерального директора підприємства – Півнюка О.В. Дана подія вкрай обурила попереднє керівництво, яке було призначене урядом Азарова, мало тісні зв'язки з поплічниками Януковича, та довело об'єднання до критичного фінансового стану.
Не зважаючи на всі законні підстави призначення Півнюка О.В. попереднє керівництво сформувало так звану «координаційну раду», до складу якої увійшли ставленики попереднього в.о. гендиректора Захаренка К.В. (Помазанова М.В., Білоножко П.М., Славянін М.О., Гулько М.В., Сташук В.А. та інші, що, в основному, пропрацювали в Концерні рік і менше), та яка без будь-яких повноважень від філій та підприємств Концерну РРТ на власний розсуд почала представляти інтереси цілого багатотисячного колективу.
На перший погляд їх діяльність, здавалось, мала гарну мету – забезпечити роботу підприємства, віднайти нові шляхи роботи із впровадженням сучасних технологічних рішень, зайнятись охороною об'єктів та персоналу, тощо.
Однак, під прикриттям праведних рішень «координаційна рада» на протязі травня–червня 2014 року розпочала проводити заходи спрямовані на блокування роботи підприємства, що не давало змоги персоналу нормально працювати. Почалось розповсюдження неправомірних заяв до владних структур і силових органів та поширення неправдивої інформації, чим було кинуто тінь на весь колектив.
Це в свою чергу обурило працівників і, як реакція на всі незаконні дії «координаційної ради», 26 червня 2014 року в м. Києві було проведено робочу нараду директорів підприємств, філій та голів первинних профспілкових організацій Концерну РРТ на якій прийнято відкритого листа з роз'ясненням ситуації, що склалась на підприємстві, з надією на припинення поширення неправдивої інформації. Копія цього листа була надіслана до засобів масової інформації, СБУ, інших державних установ та на адресу ЦК профспілок зв'язку.
Нажаль, бажання окремих людей було поставлено вище потреб цілого колективу Концерну. Тиск на керівництво зростав, крім цього, все більше почала поширюватися неправдива, недостовірна або неперевірена інформація в засобах масової інформації, організовувалися «проплачені» пікети за участю невідомих осіб, які представляються від імені колективу, поширювалися замовні телепередачі та публікації центральними українськими каналами, та маніпулювання думкою громадськості.
Усвідомлюючи негативні наслідки для представників так званої «координаційної ради», старе керівництво вдалося до більш рішучих дій щодо повернення влади до своїх рук, результатом яких стала спроба рейдерського захоплення дирекції Концерну РРТ 29 вересня 2014 року. Під час даного захоплення було організовано черговий мітинг, зібраний із сторонніх для Концерну людей. Єдині особи, які мали відношення до підприємства, – представники так званої «координаційної ради» та колишній в. о. гендиректора Захаренко К.В. Було організовано побиття та недопущення на роботу деяких працівників Концерну, а також здійснено пошкодження бухгалтерських програм та серверів, що призвело до повного паралізування роботи підприємства (відсутність можливості здійснення оплат рахунків, сплати податків та зборів і, як результат – несвоєчасні відрахування до бюджету).
Усі вищеперераховані факти деструктивної діяльності цієї «координаційної ради» вимусили вкотре зібратися представникам трудових колективів Концерну та висловити своє обурення ганебним діям спрямованим проти нашого підприємства.
Так, 01 жовтня 2014 року в ході засідання Правління Концерну РРТ було прийнято рішення стосовно засудження дій працівників, які приймали участь в рейдерських діях та виступали нібито від імені трудового колективу, що знайшло своє відображення в протоколі Правління Концерну.
15 жовтня 2014 року в рамках запланованої Конференції об'єднаної профспілкової організації (ОПО) Концерну РРТ, поступила пропозиція підготувати відкритий лист від імені делегатів ППО філій Концерну РРТ, у зв'язку з бездіяльністю керівництва ОПО в захисті прав працівників, неправомірними діями спрямованими на дестабілізацію ситуації на підприємстві та дискредитацією колективу Концерну.
Своїм рішенням трудовий колектив та ППО дирекції Концерну на своїх зборах 16 грудня 2014 року одноголосно ухвалили черговий Відкритий лист профспілкової організації Концерну щодо ситуації навколо підприємства. Цим листом трудовий колектив дирекції засудив дії по дестабілізації ситуації так званим «громадським активом інформаційного майдану» та «координаційної радою», надав їм відповідну оцінку і висловив підтримку діям керівництва Концерну щодо наведення порядку і виведення Концерну РРТ з кризового стану.
Копії протоколів та відкриті листи також були надіслані на адресу ЦК профспілок зв'язку.
Трудовий колектив та профспілки Концерну РРТ вважали, що ЦК профспілок зв'язку України з увагою поставиться до наданих документів, що відображають думки та прагнення працівників підприємства, всебічно вивчить дійсний стан справ та підтримає багатотисячний колектив.
Нажаль наші прагнення не виправдалися. На всі заходи, що проводилися в колективі, запрошувався Голова Професійних спілок працівників зв'язку України Стародуб М.М., але жодного разу він не знайшов можливості бути присутнім. На звітно-виборчу конференцію ОПО Концерну РРТ 15.10.2014 була делегована юрист Мазур Н.В., але не для присутності, а тільки для озвучення листа щодо нібито неправомірності зборів, які проводилися. Тільки після окремого звернення до неї Комітету ОПО вона залишилася до кінця зборів.
ЦК профспілок зв'язку організувало робочу групу для з'ясування обставин та стану справ в Концерні, члени якої підійшли до вивчення всіх питань упереджено та майже повністю було проігноровано матеріали та пояснення діючого керівництва та колективу Концерну.
Наступна діяльність Профспілки робітників галузі зв'язку була направлена тільки на критику заходів, що були проведені в колективі підприємства, вишукувалися різні підстави для визнання не легітимності проведених перевиборів як керівного складу ОПО так і первинної профспілкової організації Концерну РРТ.
Профспілки це колективний громадський орган, який в своїй діяльності керується і виконує рішення, які прийняті більшістю, але це не приймалося за увагу з боку ЦК профспілки робітників галузі зв'язку.
Незважаючи на прийняті на Конференції рішення, колишнім керівництвом ОПО Концерну РРТ до цього часу по акту не у повному обсязі передані справи новообраному складу, що перешкоджає ОПО Концерну РРТ виконувати свої основні обов'язки – забезпечувати представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Тільки через шість місяців ОПО Концерну РРТ змогла провести перереєстрацію у Державних органах і відкрити рахунок.
Колектив вважає, що в діях колишнього керівництва ОПО Концерну РРТ присутні ознаки злочину. На підставі розгляду прокуратурою Шевченківського району м. Києва звернення новобраного складу ОПО Концерну РРТ, внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 420151001100000044 від 14.02.2015 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.І ст. 357 КК України, а матеріали направлені до СВ Шевченківського РУ ГУМВС України в м. Києві для проведення досудового розслідування.
ЦК профспілок зв'язку і досі продовжує надавати підтримку не трудовому колективу підприємства, а представникам так званої «координаційної ради», які змінили назву на більш патріотичну – «інформаційний майдан».
Об'єднана профспілкова організація та трудовий колектив Концерну радіомовлення радіозв'язку та телебачення висловлює своє глибоке обурення публічною позицією голови профспілок працівників зв'язку України Стародубом М.М., який повинен представляти інтереси членів профспілки всіх підприємств, а не політичні погляди та симпатії купки людей, які не можуть відірватися від влади використовуючи при цьому декількох членів профспілки, погляди яких не співпадають з більшістю трудового колективу.
Ми стурбовані тим фактом, що вперше за роки незалежності України профспілка працівників зв'язку України під керівництвом Стародуба М.М. так брутально втручається у діяльність самоврядних профспілкових організацій та їх об'єднань у надзвичайно загрозливій політичній ситуації, веде свою діяльність не до об'єднання колективу, а навпаки, продовжує створювати напруженість серед членів трудового колективу Концерну РРТ.


 
Ми віримо, що в найвищому керівництві профспілок є віддані своїй справі люди, які не побоюються чесно виконувати свій професійний обов'язок.
У разі, якщо ставлення ЦК профспілок зв'язку України до подій, що відбуваються навколо Концерну РРТ, не змінить своєї спрямованості, не припинить поширення напруженості в колективі, не повернеться обличчям до справжніх працівників Концерну, ми будемо вимушені шукати захисту своїх співробітників в інших профспілкових органах країни.
 
З повагою
 
За рішенням Президії Комітету ОПО Концерну РРТ
 
Голова ОПО Концерну РРТ                                А.Я. Щеголь