Президент України вказав на успіхи в поновленні трансляції вітчизняних мовників і що це відбувається під його особистим контролем

 
Пройшов місяць з моменту, коли розпочалось здобуття визначних успіхів у ході антитерористичної операції, а саме з моменту визволення від бойовиків Краматорська та Слов'янська. За цей час українським силовикам вдалося встановити контроль над трьома четвертинами території, яка свого часу стала підвладною супротивникові.
Майже одразу після звільнення місцевості, де знаходиться та чи інша радіотелевізійна передавальна станція, за наявності умов для безпечної роботи людей співробітники Концерну РРТ розгортають діяльність з поновлення в ефірі трансляції українських мовників. Самовіддана праця наших колег відбувається в дуже складних умовах, оскільки їм доводиться мати справу з замінованими об'єктами, необхідністю добиватися результату за умов проведення ремонтно-відновлювальних робіт у стислий термін, а також з впровадженням унікальних технічних підходів, для розпочатку мовлення у тимчасових рішеннях.
В повній мірі все це стосується Краматорської радіотелевізійної передаючої станції (РТПС). На її території проходили активні бойові дії, внаслідок чого було виведене з ладу передавальне обладнання, втрачена через падіння антенно-щоглова споруда на горі Карачун. Відновлювальні роботи можна було вести лише після повного розмінування споруд та території, а щоб розпочати мовлення, довелося вдатися до тимчасового рішення з розміщення антен на водогінній вежі.
Станом на 6 серпня 2014 року в ефірі навколо міст Краматорська та Слов’янська транслюються передачі «1+1», «5 каналу», «Інтеру», «Нового каналу», «Першого національного», «СТБ» та «ICTV». На додачу до телевізійного мовлення у FM-діапазоні поновлена трансляція сигналу радіостанцій «Перший канал Українського радіо», «Радіо Ера ФМ» та Радіо «Кохання».
Разом з тим продовжується підготовка робіт з відбудови антенно-щоглової споруди на горі Карачун.
Трансляція українських мовників радіотелевізійними станціями у містах Артемівськ та Костянтинівка відновлена повністю.
Лисичанською РТПС поновлена трансляція ряду українських загальнонаціональних телевізійних каналів. Передачі «Першого національного», «5 каналу», «1+1», «Інтеру», «СТБ», «НТН» та «TET» знову наявні в ефірі Лисичанська, Рубіжного, Сєвєродонецька, та територій, що прилягають до цих міст у радіусі до 60 км.
Керівництво Концерну РРТ, яке постійно знаходиться на зв’язку з усіма підприємствами й відстежує стан їхніх справ, звертає увагу на те, що спеціалісти у Лисичанську також працювали у надзвичайно складних умовах. Територія РТПС кілька діб знаходилась під перехресним обстрілом. Отримали пошкодження обладнання супутникового зв'язку, фідерне господарство тощо. Співробітники станції під час активних бойових дій переважно з знаходились у бомбосховищі. Разом з тим вживалися можливі заходи, які за вказаних умов забезпечували безперервність функціонування системи радіорелейного зв'язку, а також проведення ремонтно-відновлювальних робіт. Фахівці самовіддано працювали, не очікуючи моменту коли терористи остаточно будуть витіснені з Лисичанська й ситуація повністю стабілізується.
Можливість поновити наявність українських телевізійних каналів та радіостанцій у ефірному просторі Донецька досягнута завдяки злагодженій роботі співробітників Концерну РРТ на деяких віддалених об’єктах.
Так, охоплення мовленням «Першого національного» та «5 каналу» у частині міста й на прилеглих територіях з півночі забезпечується завдяки збільшенню потужності передачі сигналу, яка здійснюється у вказаному напрямку.
А щоб надавати теле- та радіосигнал з півдня, проведені роботи з встановлення додаткового передавального обладнання, монтаж якого було здійснено протягом одного дня, 30 липня 2014 року. Таким чином, населення іншої частини Донецька й округи також може приймати передачі ряду вітчизняних мовників, зокрема «5 каналу».
З метою забезпечення неупередженою, чесною та оперативною інформацією населення Донбасу, зокрема, мешканців Донецька, телеканалом новин «24» був запущений спеціалізований проект з виготовлення російськомовної радіоверсії інформаційного мовлення. Можливість розповсюдження цих радіопрограм у регіоні мовник отримав завдяки допомозі працівників Концерну РРТ.
Повернення вітчизняних мовників в ефір є Донбасу першочерговим завданням, на що звернув особливу увагу Президент України Петро Олексійович Порошенко під час зустрічі з представниками провідних телеканалів, яка була проведена 1 серпня 2014 року. Президент також відмітив, що роботи з відновлення українського мовлення повинні розпочинатися
в перший день по звільненню певної території, і що такі роботи здійснюються під його особистим контролем. Ще Петро Олексійович підкреслив що наші співробітники успішно долають складнощі та вирішують технічні проблеми під час поновлення трансляції вітчизняних мовників на сході України.