Досягнуто компромісу стосовно плану впровадження 4G в Україні

Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, Олександр Животовський у мережі Facebook повідомив про досягнення домовленості з операторами Київстар, Vodafone та lifecell про перерозподіл частот у діапазоні 1800 МГц з метою впровадження в Україні мобільного зв'язку четвертого покоління (4G).
Згідно з планом, який наводить Голова НКРЗІ, першим планується конкурс на частоти 2600 МГц. Діючий оператор – ММДС – раніше погодився на повернення частини частот, які комісія виставлятиме на конкурс. Таким чином, буде виставлено на конкурс чотири чи п'ять лотів частот, загальною кількістю 2x40 МГц.
Для проведення конкурсу необхідні рішення Уряду щодо змін в Плані радіочастотного ресурсу, вартості ліцензій та порядку конверсії. Всі ці документи вже пройшли погодження у міністерствах і чекають на остаточне рішення Уряду.
Другим на черзі є діапазон 1800 МГц, саме стосовно якого були досягнуті домовленості з компаніями Київстар, Vodafone та lifecell. Ці оператори наразі використовують його для сервісу GSM. План полягає у тому, що оператори здають всі частоти у цьому діапазоні (це 2х75 МГц), а регулятор виставляє їх на конкурс. Щоб забезпечити безперервний сервіс всім абонентам, на частину частот – всього 2х60 МГц – регулятор закріплює право першого викупу за вказаними трьома операторами. Решта частот – 2х15 МГц – будуть виставлені на відкритий конкурс.
Наявна згода трьох операторів дозволяє якнайшвидше запропонувати Уряду погодити відповідні зміни до Плану радіочастот та вартість ліцензій. Далі розпочнеться підготовка тендеру, який за сподіваннями НКРЗІ буде проведений у поточному році.
Взагалі на двох тендерах буде виставлено частотний ресурс в діапазонах 2600 МГц та 1800 МГц загальним обсягом у 230 МГц, з яких 120 МГц буде закріплено за існуючими трьома операторами, а решта запропонована у вільний продаж.