Інформація стосовно розвитку цифрового мовлення в Україні


Інформація стосовно розвитку цифрового мовлення в Україні
 
Чергове інтерв’ю генерального директора ТОВ «ЗЕОНБУД» пана Галича В.М. газеті «Факти» стосовно «…социального взрыва и непомерных бюджетних расходов…» при анулюванні ліцензії провайдера цифрової мережі спонукало Концерн РРТ дати свої коментарі щодо перспектив та забезпечення роботи цифрової наземної телевізійної мережі.
Концерн РРТ є державною установою, яка володіє унікальною телекомунікаційною інфраструктурою, яка включає в себе понад 560 антенно-щоглових споруд заввишки від 70 до 380 метрів (включаючи відому на весь світ Київську телевежу), більше 12 тис. км радіорелейних ліній, 80 потужних радо-телевізійних передавальних станцій, понад 1380 телевізійних передавачів, зокрема 31 цифровий передавач стандарту DVB-Т у м. Києві, Київській, Житомирській та Одеській областях, 365 радіомовних передавачів, 8 потужних радіоцентрів, 2 центри супутникового зв'язку. Дану інфраструктуру обслуговує майже 3,8 тисяч висококваліфікованих спеціалістів.
Державною програмою впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні затвердженою Постановою КМУ від 26.11.2008 р. №1085 , чинною сьогодні, визначено, що саме Концерн РРТ має бути провайдером програмної послуги цифрового мовлення.

Не зважаючи на це у грудні 2010 р. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення  видала ліцензію приватній компанії «Зеонбуд», дозволивши їй будівництво мережі для передачі чотирьох мультиплексів по 8 каналів  стандартної якості кожен.

На наше переконання безпека держави в телекомунікаційній сфері можлива тільки, якщо вона повністю на 100 % контролюватиме всі засоби розповсюдження телерадіомовлення в Україні, особливо враховуючи виклики і загрози останнього часу збоку Російської Федерації.
Ми стверджуємо, якщо б Концерн РРТ був провайдером і оператором цифрового телевізійного мовлення, то навіть при 50% знижці, яку надає компанія «Зеонбуд» плата Концерну РРТ була б мінімум в 2 рази нижчою і прибуток отримувала б держава, а не кишеня приватного власника.
 
В своєму інтерв’ю у газеті «Факти» та інших виданнях, генеральний директор ТОВ «Зеонбуд» Галич В.М., м’яко кажучи, некоректно порівнює тарифну політику компанії «Зеонбуд» з тарифами Концерну РРТ перекручуючи факти та вводячи в оману громадян.
По-перше, тарифи повинні відповідати вимогам ст. 67 Закону «Про телекомунікації», згідно якої визначені принципи регулювання тарифів, а саме: базування розрахунків тарифів на собівартості цих послуг з урахуванням отримання прибутку, залежності рівня тарифів від рівня якості телекомунікаційних послуг, а також необхідності уникнення перехресного субсидування одних телекомунікаційних послуг за рахунок інших. Тобто тарифи розраховуються відповідно до витрат на утримання передавача і якості послуг, а не зони охоплення телевізійним сигналом.
По-друге, пан Галич замовчує той факт, що аналоговий передавач транслює один телевізійний канал, а цифровий передавач вісім каналів, таким чином, Концерну РРТ для розповсюдження восьми телевізійних каналів необхідно вісім передавачів. Звідси видно, що фраза пана Галича про те, що витрати компанії «Зеонбуд» у 5 разів вище ніж у Концерні РРТ не відповідає дійсності, так як навіть якщо оперувати тими цифрами, що він навів у статті, то вартість цифрового передавача складає 98 тис. доларів, а 8 аналогових передавачів: 18 тис. х 8 = 144 тис. доларів, що у майже 1,5 рази вище. Крім цього, Концерн РРТ несе витрати по утриманню та обслуговуванню всіх своїх веж та інфраструктури (електроенергія, тепло, ремонт та запасні частини, комунальні платежі, охорона та багато іншого). Доречи, ТОВ «Зеонбуд» користується цією готовою державною інфраструктурою, яка сьогодні є гордістю й важливим стратегічним ресурсом України.
По-третє, розглянемо той розрахунок по тарифам, що надав пан Галич. Нехай аналоговому передавачу потужністю 1 кВт, відповідає цифровий передавач потужністю 0,2 кВт. На сьогоднішній день вартість 1 години мовлення передавача потужністю 1кВт у Концерні РРТ складає 52,24 грн. Вартість розповсюдження однієї програми цифровим передавачем потужністю 0,2 кВт у компанії «Зеонбуд» складає 17,58 грн. за годину, тобто вартість години мовлення цифрового передавача потужністю 0,2 кВт компанії «Зеонбуд» коштує: 17,58 х 8 каналів = 140,64 грн.!!! майже в 3 рази більше ніж у Концерні РРТ, якщо врахувати знижку 50%, що надає компанія «Зеонбуд», все одно виходить в 1,35 разів більше ніж тариф Концерну РРТ, а якщо взяти в розрахунок передавачі однакової потужності для адекватної оцінки електроспоживання, то різниця буде ще більшою.
Також необхідно зазначити, що цифрові передавачі знаходяться у власності ТОВ «Зеонбуд», тому в договірних відносинах Концерну РРТ з компанією  застосовуються не тарифи, а договірні ціни. Нажаль, згідно умов договору Концерн РРТ не може розголошувати таку інформацію, але навіть, при наданні знижки телеканалам в 50% за годину мовлення, можемо стверджувати, що ТОВ «Зеонбуд» отримує коштів у 7 разів більше, ніж сплачує Концерну РРТ.
З наведених розрахунків видно, що заяви компанії «Зеонбуд» щодо того, що їх тарифи нижчі ніж у Концерні РРТ у 5-10 разів м’яко кажучи не відповідають дійсності.
 
 
Стосовно рейдерства, соціального вибуху і бюджетних витрат.
Концерн РРТ поділяє стурбованість експертного співтовариства відносно того, що ТОВ «Зеонбуд», не виконав ліцензійні умови, за якими повинен забезпечити 95% населення країни цифровим сигналом. Сьогодні, на думку експертів, воно забезпечує покриття 60-65% і вже 2 роки не розвивається. Наявне обладнання та підхід в побудові мережі ТОВ «Зеонбуд» не дозволяє це зробити, отже з самого початку був вибраний  хибний шлях розвитку і таку ситуацію треба виправляти.
До того ж, стосовно питання реального покриття сигналом ТОВ «Зеонбуд», Концерн РРТ наголошує, що має відповідних фахівців та обладнання, яке дає змогу оцінити його реальний стан.
Враховуючи великий суспільний інтерес до цього, пропонуємо утворити робочу групу, до складу якої увійдуть крім представників УДЦР, представники Незалежної асоціації телерадіоМовників, Індустріального Телевізійного Комітету та громадськості, яка дасть відповіді на ці незручні питання. Концерн РРТ готовий також делегувати своїх фахівців до складу такої комісії.
Важливо, що держава наводить лад в галузі телерадіомовлення і призиває до порядку всіх, хто взяв на себе зобов’язання перед суспільством й не дозволяє ділити його на частини. Цифровим сигналом повинно бути забезпечено все населення країни.
Тому, на виконання Державної програми впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні затвердженою Постановою КМУ від 26.11.2008 р. №1085, Стратегією розвитку Концерну РРТ до 2019 р., що затверджена Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, передбачено отримання ліцензії провайдера загальнонаціонального мультиплексу цифрового телебачення та будівництво мережі цифрового мовлення за принципом синхронних зон з покриттям 95% населення. Забезпечення необхідних зон покриття сигналом буде здійснюватися за рахунок нових сучасних передавачів та додаткової модернізації існуючих аналогових твердотільних передавачів, переобладнаних для потреб мовлення в стандарті DVB-T2/DVB-T, які будуть вивільнятися після відключення аналогового мовлення.

Спеціалісти Концерну РРТ здобули значний досвід з розгортання і організації експлуатації цифрових мереж DVB-T2/DVB-T у 2001 -2010  роках в містах: Києві, Дніпропетровську, Львові, Чернігові, Вінниці, Запоріжжі, Сімферополі, Миколаєві, Тернополі, Ужгороді. Протягом 2009 - 2013 р.р. Концерн побудував та обслуговував цифрову мережу у стандарті  DVB-T у Київській, Одеській та Житомирській області, яка працювала у синхронних зонах. Крім того монтаж , загальне обслуговування цифрової мережі ТОВ «Зеонбуд» здійснюється нашими фахівцями, а софтова підтримка та крупно вузловий ремонт здійснюється на заводі виробнику через іншу компанію.

Наше завдання, щоб в кожному навіть найвіддаленішому населеному пункті України у людей була можливість приймати якісний цифровий сигнал й повноцінно користуватись досягненнями сучасного вітчизняного телебачення. Тільки так ми зможемо забезпечити впровадження справжніх європейських стандартів в реальному житті наших громадян.

В разі прийняття відповідних рішень Концерн РРТ готовий в найкоротші терміни розбудувати нову сучасну цифрову мережу.

Також зазначаємо, що існуюча сьогодні державна система розповсюдження теле і радіопрограм , яку обслуговує Концерн РРТ, є для більшості населення України єдиним джерелом безкоштовного отримання інформації.