«Детектор медіа»: Як нардепи з’їздили на Донбас

В ході виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики були на місцях розглянуті різні аспекти розбудови українського медіапростору у Донецькій та Луганській областях. У підсумковому матеріалі про перебіг заходу редакція порталу «Детектор медіа» зокрема оприлюднює інформацію щодо відновлення на Донбасі мовлення українських телевізійних каналів і радіостанцій, яка була озвучена у виступах Генерального директору Концерну РРТ Володимира Іщука, а також щодо відвідин учасниками об’єкту на горі Карачун, де розпочинається активна фаза встановлення вежі.
 
Перша офіційна частина виїзного засідання Комітету проходила в Лисичанській міській раді.
Спочатку керівники та представники структур, відповідальних за мовлення та інформаційну політику в державі, розповіли про те, що зроблено в Луганській області за останні два роки. На трибуну по черзі виходили доповідачі від КРРТ, Держкомтелерадіо, МІП-у та ін.
Зокрема, гендиректор КРРТ Володимир Іщук зазначив, що на сьогодні під контролем сепаратистів знаходяться РТПС Луганськ, РТС Ровеньки, Стаханов, Красний Луч, Перевальськ, Чорнухіно, Краснодон, Свердловськ та мікроретранслятор Городище (Перевальського району). Наразі трансляція українських телерадіоканалів здійснюється за допомогою передавальних засобів Луганської філії Концерну РРТ з 16 радіотелевізійних станцій, які знаходяться на підконтрольній Україні території Луганської області. Після звільнення від сепаратистів, в межах проведення АТО, міст Лисичанськ, Попасна Луганської області КРРТ оперативно відновив трансляцію всіх каналів телебачення й радіо.
Також Концерн встановив додаткові телепередавачі. В результаті було забезпечено прийом в південно-західній частині Луганська та покрито сигналом обласного телебачення практично всі північні райони Луганщини; здійснено розбудову телемережі «Ірти». Все це дозволило збільшити до п’яти кількість українських телеканалів, які впевнено приймаються в прикордонних з РФ Марківському, Міловському, Біловодському, Новопсковському, Станично-Луганському та Старобільському районах Луганської області. Також збудовано та введено в експлуатацію цифрову радіорелейну лінію протяжністю понад 51 км.
Згадав пан Іщук і про те, що Концерн РРТ ввів у дію дев’ять радіомовних FM-передавачів для організації мовлення «Громадського радіо» і розширив радіомовну мережу Луганської ОДТРК «Радіо “Пульс”» шляхом встановлення додаткових FМ-передавачів. «Передавачі транслюють програми “Громадського радіо” для жителів як підконтрольних, так і тимчасово непідконтрольних уряду України, в тому числі прикордонних Міловського, Біловодського, Новопсковського, Старобільського та Станично-Луганського районів Луганської області. Також сигнал “Громадського радіо” покриває прилеглу територію районів Російської Федерації та частково Луганськ», – запевнив генеральний директор КРРТ.
Другу частину виїзного засідання комітет провів наступного дня в Краматорську. Перед засіданням делегація відвідала гору Карачун і ознайомилася з тим, як іде встановлення нової вежі та як працює відновлена стара вежа.
Гендиректор КРРТ представив картину з відновленням мовлення на Донеччині. Зокрема, наразі захоплені та знаходяться під контролем сепаратистів РТПС Донецьк, РТС Донецьк, РТС Торез, РЦ Докучаєвськ в Донецькій області. Після звільнення від сепаратистів, в межах проведення АТО, міст Краматорськ, Слов’янськ, Артемівськ та Костянтинівка Донецької області Концерн РРТ відновив трансляцію всіх каналів телебачення і радіо, встановив додаткові передавачі та підсилювачі сигналу, ввів у дію цифровий телевізійний передавач потужністю 1 кВт на 22 ТВК з трансляцією в цифровому пакеті шести телевізійних каналів: «UA:Перший», «1+1», 5 канал, «Україна», «Донбас» та «ДоТБ» (Донецька філія НТКУ), а згодом у квітні 2016 року «Україну» відповідно до рішення Нацради вилучили з мультиплексу.
Розповів пан Іщук і про відновлення зруйнованої та зведення нової вежі на горі Карачун. «На першому етапі для відновлення мовлення РТПС Краматорськ передавальні антени були розміщені на наявних висотних спорудах іншого призначення (водонапірна башта та труба котельні), які на порядок нижчі від зруйнованої радіотелевізійної щогли. На другому етапі відновлення роботи РТПС Краматорськ торік Концерн РРТ встановив швидкорозгортувану антену-мачту військового призначення висотою 35 м. Власними силами Донецької філії конструкцію було відремонтовано та значно посилено, що дозволило збільшити висоту розміщення передавальних антен та відповідно радіус дії передавачів і забезпечити трансляцію 14 телевізійних та семи радіопрограм. Зараз ми почали зводити нову вежу висотою 180 м. Разом з тим Концерн РРТ здійснював і здійснює встановлення телевізійних та радіомовних передавачів, в основному власним коштом», – наголосив пан Іщук, додавши, що заборгованість тільки державних мовників перед Концерном за I півріччя становитиме 63,77 млн грн.

З повним текстом матеріалу «Як нардепи з’їздили на Донбас» можна ознайомитись на порталі «Детектор медіа».