Телекритика Представники індустрії платного ТБ України заявляють, що стурбовані ускладненнями в роботі галузі

 
Представники  індустрії платного телебачення відзначили погіршення бізнес-клімату в сфері діяльності систем платного ТБ в Україні і пов`язують це з наслідками окупації АР Крим та тривалим конфліктом на Сході України. Про це, зокрема, йшлося на конференції «Європейські перспективи індустрії платного ТБ України», повідомляє пресс-служба Асоціації правовласників та постачальників контенту (АППК).
Учасники конференції направили кілька звернень на адресу Парламенту, Президента України, ОБСЄ щодо випадків неправомірного втручання в роботу телекомунікаційних мереж і телеканалів на Сході України. Вони просять зробити все можливе для безпеки співробітників кабельних мереж, телеканалів  та не допустити «необґрунтованої цензури» інформаційного простору України.
Як відзначили учасники заходу, питання переходу на цифрові технології, впровадження нових сервісів втратили свою гостроту на тлі наростаючих проблем з неплатежами, зростанням курсу валют, порушеннями у сфері авторського права і суміжних прав, ліцензійних угод з правовласниками. За даними одного зі спікерів конференції Анатолія Фроленкова з консалтингової групи E&C/UBL, лише через від'єднання Криму  ринок платного ТБ України втратив більше 5% свого обсягу.
Також учасники конференції відзначили, що «тривала бездіяльність» державного регулятора у сфері медіа - Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення - через затримку формування оновленого складу Нацради «несприятливо відбивається на роботі галузі».
Президент Асоціації «Укртелемережа» Віктор Куліш вважає питанням номер один для Сходу України зробити все можливе для збереження життя й здоров'я працівників сфери телекомунікацій, які потрапили «під перехресний вогонь» конфліктуючих сторін. «Оператори кабельного телебачення Донецька та Луганська в складних бойових умовах забезпечують більш 2млн. телеглядачів доступом до телевізійних програм та мережі і інтернет», - нагадав пан Куліш.
Такоє він заявив: «Від імені членів наших об'єднань ми звертаємося до президента України Петра Порошенка з проханням ввести мораторій на втручання в роботу телекомунікаційних мереж і незалежних ЗМІ Донбасу. Мирні працівники кабельних мереж не можуть протистояти озброєним силам самопроголошеної ДНР».
Представник юридичної фірми Jurimex Оксана Єфімчук розповіла учасникам конференції про правові механізми обмеження свободи поширення аудіовізуального контенту з метою забезпечення інформаційної безпеки. На думку Оксани Єфімчук, Нацрадою не задіяні всі можливі європейські механізми обмеження поширення російських телеканалів, що становлять загрозу національній безпеці України. «Згідно з європейською практикою, одним з ефективних способів правового захисту інформаційного простору України було б звернення регулятора за допомогою Європейської платформи регуляторних органів EPRA до французького регулятора в сфері телерадіомовлення з проханням зобов'язати супутникового оператора Eutelsat припинити поширення сигналу російських каналів. Проте, наскільки нам відомо, Нацрада досі такою можливістю не скористалася», - сказала Оксана Єфімчук.
 «Телекритика» звернеться по коментарі з цього приводу до представників Нацради.
Присутні також приділили увагу перспективам розвитку цифрового ефірного мовлення та обговорили його аспект у зв'язку з необхідністю перегляду існуючої концепції універсальної програмної послуги. Як повідомив на конференції директор з розвитку Концерну РРТ Олександр Богданов, як тільки Нацрада відновить свою роботу, Концерн планує подати документи на отримання ліцензії провайдера програмної послуги та створити власну, паралельну «Зеонбуду», цифрову багатоканальну телемережу. Пріоритетне право на мовлення в мультиплексах Концерну, на думку пана Богданова, мають отримати телеканали суспільного і державного телебачення.
Конференція відбулася 16 червня, напередодні Парламентських слухань про законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні. Організаторами заходу виступили провідні об'єднання суб'єктів господарювання систем платного телебачення України - АППК і асоціація «Укртелемережа». У конференції взяли участь понад 80 представників телевізійної та телекомунікаційної індустрії з усіх регіонів України.

 http://www.telekritika.ua/rinok/2014-06-17/94830